Boleros, ball de bot, o ball de pagès. Els resultats de l’enquesta.

Gràcies a aquesta enquesta he aconseguit l’objectiu inicial del blog. Malgrat hagi estat per privat, he obtengut opinions vàries sobre la formulació de la pregunta i informacions sobre els orígens dels balls. Tota informació és ben rebuda! Clar que sí! És el que pretenc! Que hi hagi intercanvi d’opinions per aprendre’n uns dels altres!

Reconec que la pregunta no estava gaire ben formulada. És cert que hi ha gent que considera ball de pagès a ses cotes i mateixes i al ball de bot a la resta. Hi ha gent que pensa al contrari, que el ball de bot és tot i el ball de pagès és un terme ciutadà que es posà en la decadència del ball a ciutat per diferenciar-ho dels balls d’aferrat. Jo anava amb el sentit què hi ha balls que diferencien entre el vessant clàssic i el contemporani. Però també volia veure que n’opinava la gent, mem si així amb una enquesta anònima s’animaven a votar.

Els resultats: un 24% considera que no són el mateix ball o els separaria. Un 9% opina que són exactament iguals i un 13% que hi ha diferències.

No he estudiat mai estadística, a mi em surt molt igualat però superat per un pèl (dels que han votat és clar) que no consideren que siguin iguals o que ens faria una diferenciació.

Ball de bot, boleros, ball de pagès. Aquests tres termes s’empraven, s’empren, i s’empraran pels mateixos balls? Tenc versions de tot tipus i d’arreu de l’illa. He recollit informació d’Andratx, Alcúdia, Palma i de s’Alqueria. Les versions es contradiuen sobretot pel que fa a l’ús d’aquests tres termes. Quina és la bona? No ho sé.

Les mateixes, que molta gent diu que és s’únic ball autèntic mallorquí que encara es conserva, i si vos digués que pot ser té un origen forà? Hem de tenir present que som ben en mig de la mar, som un lloc de pas i podem gaudir de la nostra riquesa cultural gràcies a tota la gent que hi ha passat i ens ha deixat petjada. Perquè la cultura la fa qui hi participa en ella, no qui té els vuit llinatges de casta.

No em cans de repetir que no en som cap experta, per això no en faré cap article d’estudi científic però sí voldria apropar-vos la documentació que m’ha arribat gràcies a fer aquesta enquesta, esperant que vos aporti qualque cosa nova.

Per començar, aquest article d’Antoni Bibiloni està fet amb molta cura.

A 1982 ja es parlava d’això mateix, de si ball de bot o bailes típicos. En aquesta imatge en teniu el resultat del que foren les Primeres jornades de de debat sobre el ball de bot, i aquest és l’article que sortí al diari Balears.

Diari Balears 7 de setembre 1982

I què me’n deis d’aquesta «Cuadrilla de torreagüera»?

Que no vos recorda res? Ho sé, per quedar bocabadat!

Al llibre d’Antoni Galmés Riera «Cultura popular Mallorquina» en dedica un capítol. Editat per Informacions Llevant S.A. de Manacor, l’any 1989.

CulturapopularMallorquina Antoni Galmés

Vos en deix un tast. He triat el final del capítol pel paràgraf que queda en mig, que ens agradi o no, són els fets. I si no volem que es perdi un motiu, un gest, una passa, un punt, no l’hem de deixar de fer. Si s’usa, no és perd. I si es perd, és per què s’ha deixat d’usar per qualque motiu.

llibreball1

Gràcies als que m’heu aportat tant per a poder fer aquest article fent que sigui un poquet menys ignorant.

Salut i ball amics!

Una resposta a «Boleros, ball de bot, o ball de pagès. Els resultats de l’enquesta.»

  1. […] en front d’aquell que es improvisat. Ella, que havia escrit un excel·lent article titulat Boleros, ball de bot o ball de pagès i que en ma opinió no treia conclusions clares, així que vaig decidir aprofundir un poc mes. […]

Deixa un comentari

Website Powered by WordPress.com.