Parlarem dels orígens i la identitat del ball de bot amb Miquela Lladó de Música Nostra i Miquel Carbonell d’Al-mayurqa. Recordarem els seus inicis i comentarem com han evolucionat les ballades al llarg dels anys. Hi ha molt a aprendre d’ells! Encara que ens deixem moltes coses per dir, grups per esmentar i detalls per afinar, estic segur que us deixaran amb un bon gust de boca. Si us agrada el ball de bot, no us ho podeu perdre. No fa falta dir massa més, escolta’l!
Miquela Lladó començà amb Música Nostra l’any 1981. Seguint les passes de Sis Som i Aliorna. No obstant això, varen anar rompent barreres i obrint armaris per orejar el folklore fins a arribar al que tenim ara a les places de ball de bot. A més a més, té dos enregistraments en solitari mostrant-nos la seva cara més íntima. Sempre envoltada de grans músics, que juntament amb la seva veu ens fa gaudir del que ja consider la banda sonora mallorquina de la vida dels amants del folk.
En aquesta època inicial Toni Roig formava part del grup. Introduí el baix elèctric, que ara ja veim normal, però va ser tota una innovació. Com ha passat a moltes altres formacions, els ideals no sempre es comparteixen i van sorgint nous grups amb caràcters diferents. Passà primer per sa Revetla de Sant Antoni fins a formar Al-mayurqa el 1994. Durant la seva trajectòria també varen compondre cançons per escoltar i composicions clàssiques per a orquestra de cambra. Tenguérem la mala sort que Toni Roig ens va deixar massa aviat. Enyoram la seva amistat i caràcter polític reivindicatiu, però el grup continua amb els components inicials i noves incorporacions seguint el seu llegat avançant per fer-nos lliures amb la música d’arrel.
Precisament d’aquest grup Miquel Carbonell n’és, compositor, fa les veus i sona el guitarró. Avui l’hem convidat per ser gran conversador del qual podem aprendre de les seves experiències. Té moltes anècdotes per contar-mos amb el seu pas per tantes places i ballades. Està vinculat a moviments socials i polítics de l’esquerra independentista, també formà part de la plataforma 31D. Una faceta que és ben present en lles lletres del grup.
Al programa, malgrat sigui llarg ens deixam moltes coses per dir i esmentar. Hi ha molts de grups que ja no sonen que foren importants. M’agadaria com a mínim anomenar-los per tal que no quedin a l’oblid i per si qualcú en vol cercar qualque informació:
Xaloc, Herbes dolces, Carumbau, S’Estol des Picot, Quart Creixent. Calitja, Tralai, Rondalla de Bellver, Balls i tonades de Mallorca, Comanegra, Corda Amarada, Pla Forana, Tacàritx, Tracalada.
Fragments de música que acompanya el programa per ordre de sortida:
– La malaguenya, Música Nostra
– El meu país, Al-mayurqa
– Es gallet Jove, Música nostra
– Concert per a quatre guitarrons, Al-mayurqa
– Jota nova, Sis Som
– Fandango dels enigmes, Herbes dolces