Folklore al conservatori

Perquè d’això se’n diu folklore. I el concepte és molt ampli. I per això som més de cultura popular. Aquesta retxa que separa el folklore del que és cultura popular… a vegades torna ample i d’altres tan prima que és difícil de diferenciar. Avui no tenc ganes de debatre sobre els conceptes, ja n’he parlat. Us vull mostrar aquesta notícia del GOIB.

noticiaconserFolk

Vull pensar que, la preparació ha estat de pressa i sense gaire temps a aprofundir. Vull pensar que de cara a l’any que ve es farà millor. De veritat que m’està costant definir el que estic veient a la imatge i expressar amb les paraules més adients el que vull transmetre.

Em recorda als festivals de folklore, n’està ple de ballarins professionals, que són excel·lents balladors, l’espectacle és molt vistós, però no representen ni transmeten el contingut patrimonial d’aquella cultura. Ho puc comparar a un músic que no entén el perquè es va compondre l’obra. És com llegir un llibre sense fitxar-se en el context que va ser escrit. Com mirar un quadre sense saber-ne res de l’autor, ni del moment quan es va representar. Em manca l’essència.

Sent de conservatori, és això el que volen transmetre? Un espectacle “guapo” sense essència ni fonaments? Un artista sap interpretar “s’ànima illenca” només coneixent quatre punts de ball?

Respecte a la vestimenta em manca saber quina època estan representant. Sigui quina sigui la resposta no entenc aquesta desfressa uniformada. No mostra l’antigor, ni les arrels, ni l’actualitat.

Tenint una cultura del ball a les Illes tan rica i viva, amb aquest espectacle consider que no representa en essència la cultura illenca. Entenent com a folklore amb la seva definició de: conjunt de les creences, pràctiques i costums que són tradicionals dun poble o cultura. I vull recordar que, tradicional vol dir transmès de generació en generació.

En fi, l’intent de voler ampliar el temari dins la dansa espanyola és una idea fantàstica, però des d’aquí m’agradaria que arribàs el missatge que representar tota una cultura se pot fer en un ball, però no només aprenent una coreografia que s’assembla, just s’assembla un poc, a la realitat. Sent una institució oficial haurien de donar exemple documentant-se per poder preparar i demostrar en un pessic la riquesa de la nostra cultura.

Aquí teniu un petit vídeo de l’assaig:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s