La revista Caramella

No és una revista qualsevol, és la revista de cultura popular. Que en aquest darrer número ha dedicat el monogràfic a l’illla de Mallorca. Josep Vicent Frechina, un dels editors de la revista, ja va comentar que no és fàcil editar publicacions de cultura popular un tot sol. Per a la seva creació, i encara ara, en són tres les associacions que s’encarreguen que pugui seguir endavant: Carrutxa (Reus), Solc (Lluçanès) i Tramús (Horta nord). Quantes vegades hauré somiat amb una revista digital dels diferents camps de la cultura popular mallorquina! Caramella abarca les tres regions principals de parla catalana; és realment enriquidora. Franchina aclarí que públic per aquesta temàtica de revistes n’hi ha, dispers, però hi és. Malgrat que tengui aquest petit format, d’unes cent-vint pàgines cada una, tenir-ne tots els números la fan una enciclopèdia de consulta on l’aprenentatge és infinit.

En haver fet la presentació d’aquesta nova impresió al Molí den Polit a la capital llevantina, seu dels Glosadors de Mallorca, Josep Vicent és disposà a contestar les preguntes dels assistents. Ens va fer una definició del que és la cultura popular, cultura tradicional i folklore que m’agradaria transmetre-vos-la.

Per començar diferencia sobre la cultura de masses i la popular. En la primera qui la construeix i qui la reb no està en el mateix nivell. En la cultura popular qui la fa i qui la consumeix sí que són el poble. Són conceptes que estarien relacionats però no són el mateix.
El concepte tradicional fa referència al que es transmet generacionalment amb la voluntat de que continui sent conegut, perquè sentim que forma part de la nostra identitat.
En canvi el folklore és una representació. No és un element viu sinó que intenta ser un calc d’una època, qualque acció que es feia un altre temps. I afegesc, que com sabem bé, és molt difícil que sigui verídic. Quan un fet cultural es recupera usam per costum el terme tradicional, però hi ha hagut una interrupció en la transmisió per qualque motiu. Això equivaldria a una represa actualitzada, estariem xerrant de la definició de folklore o de cultura popular?

Un debat sens dubte interessant. A fer caramelles!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s