Dones, a ballar! Les dones a la cultura popular

Som dels pocs llocs on és ball és matriarcal, malgrat que ara ja no sigui tan important, la funcionalitat del ball ja no és la mateixa. Trobar homes que ballin és el maldecap de qualsevol agrupació. Perquè a les dones els hi agrada ballar, diuen. Els homes que ballen tenen poc d’hetero, són efeminats, segur que és de s’altre vorera, alerta llenegar que perd oli. Són molts els comentaris que es senten quan un home surt a ballar. Tota persona té la seva part femenina i masculina, quants de prejudicis! El ball no té sexe.
A l’hora de ballar, la plaça n’és plena de dones, però i a les publicacions? Als estudis, les folkloristes? Quantes dones hi ha de renom? Aina Maria Sansó Rosselló manacorina que recuperà els cossiers a la capital llevantina, juntament amb altres dues dones Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés. Antònia Buades Vallespir més coneguda com a Madò Buades, va ser una gran cantadora de tonades poblera.

En el món de la música ens trobam moltíssimes veus femenines: Miquela Lladó, Pilar Reiona, Marta Elka, Joana Gomila, etc.

En el ball: na Dolors Rodríguez (des Secar), na Neus Olmeda (sa meva mestra) i na Marga Miró, han ensenyat a centenars de baldufes de plaça.

I sé que el meu abast que és molt petit, n’hi ha moltíssimes més!

Les cossieres de Son Sardina sorgiren elles perquè sí, perquè totes ho eren. Quantes agrupacions han perdurat anys sense homes o només amb uns pocs?

Què hagués estat del ball sense les dones? Quantes dones més han existit i s’han esborrat en la memòria els seus noms?

 

Per acabar i per riure vos contaré una anècdota que m’ha contat un gorrionet barceloní. Amb la pèrdua de rols a la bullanguera resulta que començaren a sortir dones a ballar entre elles. Qualque agosarat remugà:

– Si sortiu totes entre dones noltros no ballam!
– Ah! …

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s