El producte local

Palma i Mallorca? Mallorca de Palma? Són sinònims? Són evidències de la dependència de la totalitat dels pobles de Mallorca vers la capital. Eh! Que som llongueta, ara no estic xerrant ben bé d’identitat, sinó d’organització territorial. Xerr d’una identitat com a mallorquins, siguem d’on siguem. Malgrat acabi xerrant-hi d’identitat.

Tot i que ara s’han descentralitzat alguns aspectes de pes, com: els hospitals, que abans només teníem el mític i únic Son Dureta, o grans superfícies que han crescut com a bolets sobretot a pobles de “pas” turístic. Era la Mallorca de fa un segle, quan hi havia tren arreu, tan “Palma-centrista”? Sabem que pobles com Felanitx, Llucmajor o Lloseta foren grans i rics per les seves fàbriques. Perquè encara s’insisteix a fer créixer Palma i deixar morir la tradició econòmica dels pobles, petit comerç i producte local?
Viure a Palma actualment és com un privilegi. Els preus del lloguer als pobles tampoc és que siguin molt més econòmics, i més si pensam que hem d’afegir el cost de la benzina. Sí, hi guanyam en tranquil·litat. A l’hora de dormir, perquè si fas feina a ciutat, prepara’t. Afegeixes a la teva jornada laboral una hora més d’embós i de son. Un embós que està ple de cotxes de cinc places amb únicament el conductor. Un transport públic que s’adapti més o manco als horaris de feina? Impensable! No ho fan pels estrangers com per pensar en nosaltres.

La població més gran és als voltants de Palma. Referint-me a: Esporles, Valldemossa, tots els pobles del Raiguer fins a Inca, Llucmajor i Campos, Sant Joan i Vilafranca en són uns altres, i fins a Manacor. Perquè si arriba el tren, encara sembla que existeix, la resta és “Mordor.” Per això es justifica crear més autopistes, perquè encara càpiguen més cotxes. I si cream feina als pobles i no hi ha tant de moviment? A part d’implantar d’una vegada un transport públic de qualitat, com és el del País Basc, per posar un exemple. Vaig anar-hi de vacances durant quatre dies visitant moltíssimes localitats usant únicament busos i trens. Increïble. Ai, si els doblers tornassin d’allà on es generen!
Heu llegit el desbarat de què s’han de pensar les festes de Sant Sebastià de cara als turistes? On volen anar a parar? Qualcú pensa en nosaltres?
Pobles dormitori on els que hi viuen no s’integren, no surten a fer-hi la vida, fent perdre la identitat d’aquell lloc. També he de dir que són molt els mallorquins que quan veuen que són forasters no els saluden, com voleu que s’integrin? O que critiquen generalitzant fiant-se de prejudicis sentits a plaça.
On és el petit comerç? El producte fet aquí i de qualitat? Quants bars i tendes mítiques a Ciutat han tancat enguany per a donar lloc a multinacionals? Voltant pel centre, a prop de cort, recordava comerços amb caràcter. Ara a l’estiu són souvenirs (fa dos o tres anys no ho eren), amb el fred romanen tancats creant una imatge de deixadesa i tristor a un dels carrers més macos de Ciutat.
A aquells que els hi agrada tant viatjar, quan visiten una ciutat cerquen el que és autèntic, diferent i que els fa únics, no ens fa que pensar? Perquè no cultivam més la nostra identitat?

Mai neva a Ciutat. Qualque any en cau de neu i els mallorquins quedam retratats. Bocabadats mirant cap al cel darrere un vidre. Que me’n deis d’aquesta gelor de la gent que no estima ni valora als autòctons, que ni es preocupa en conèixer la cultura del lloc. Que en direm de la llengua! Idò per aquests i molts altres motius hi ha d’haver projectes audiovisuals d’aquesta magnitud. La sèrie mostra una realitat oblidada als grans mitjans de comunicació. Basta ja de madones que surten a fira o desfresses mostrant una falsa i antiga imatge nacional. Mostra, als que no van al teatre, la qualitat dels actors/actrius de les Illes. Cert que pel que he vist, és un argument fàcil, fins a arribar a pensar que importa més mostrar personatges i llocs que mai s’han vist a la televisió, que una història complexa. S’entén. Ha d’arribar a tothom. Que els encara joves, però adults, dels anys 80 i 90 se sentin identificats. Ja era hora que algú pensàs en nosaltres.

Illencs, ens manca egoisme. Realment ens estimam? Pensau demanar als Reis d’Orient una gran dosi d’autoestima!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s