Va de matances 

Després de l’èxit de l’obra d’Acorar i de la meva recent experiència de participar en viu en unes matances m’he decidit a fer-hi un parell de reflexions. Les matances són de les tradicions més actuals. 

Em matava la curiositat ja de veure com era en realitat aquell ritual del qual tant me n’havien parlat. En tenia la idea de festa familiar on es feia feina però on també era un agradable dia amb els teus, on grans i petits juguen, cadascú al seu nivell, havent-hi certa pilleria. Des d’un principi, i de cada vegada més quan s’apropava la data elegida inamovible, notava certa tensió inclús rebuig per part d’alguns familiars. Novella jo, no entenia gaire perquè aquesta connotació negativa. I és que malgrat les innovacions que s’hagin pogut introduir en aquesta tradició (l’ajuda de tractors i altres maquines) sobretot la gent més major, encara té bastant pressió social aquell dia: L’animal, que és una gran inversió per a una família, si pastarà bé, que tothom faci feina, que tot surti com toca… Una vegada t’hi poses no és tan feixuc com diuen, si ets faner no és res de l’altre mon. Una bona organització de les feines i per avall. Però sí que hi ha molta de feina abans del dia clau: Triar l’animal, anar comprovant que engreixi com toca, les especies, els pots, els pedaços, les capses, el fil, les agulles, el lloc on esbocinar l’animal, si vols avançar qualque cosa pel berenar… I si només és un/a qui s’encarrega de preparar-ho tot, és feina.

És realment un món ben curiós del que en podriem fer un gran debat sobre com ho fa cada un, de com ha evolucionat, etc. Pel que he xerrat amb els amics, el que envolta el cuidat procés de fer sobrassada i altres embotits canvia molt d’una casa a una altra. Fer-les entre els més propers, entre un parell de famílies, o entre amics ja és un context bastant diferent. Una tradició, que malgrat s’hagi perdut la seva necessitat inicial de fer-les, és un goig. Un goig pel context social que involucra, pel paladar i per la cultura.

No i… has vist quins budells més guapos?

Què millor que un vídeo per a què sigui més entretingut? Gràcies per la teva gran aportació Marcel Pich. 

https://www.youtube.com/watch?v=fOeeC7j0AXU

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s