Embafats de festa? Ara va de bo!

Esper que l’any que entra vos hagi duit molta salut per poder acabar de gaudir les grans festes de Mallorca.
Cansats de dinars i sopars, no tenim cap dia per descansar: ja ha començat el “tour” de torrades, foguerons, correfocs i ballades!
Abans de xerrar en futur voldria esmentar un poc les festes viscudes.

Dia 30 de desembre per mi és una ballada esperada, hi trobes molta gent coneguda que fa estona que no veus, els que estudien fora, sempre hi ha bon ambient. M’ho pas millor  que el dia de cap d’any postís i obligat. Enguany al parc de les estacions hem estat d’allò més ample. Ja ho sabem que els que miren sempre ho volen veure d’aprop i s’acosten sense deixar ballar, però per mida no era. De fet, pareixia que érem molt més! Era ben ple.

Enguany s’ha anomenat molt la festa de l’Estendard. Sembla mentida, sent una festa tan antiga, com encara hi ha gent que no conegui el protocol de la festa: els gegants, cossiers, cavallets, estesa de l’Estendard, la representació de la Colcada recitada per na Miquelina nostra o la llegenda de l’Home dels nassos. Els ciutadans (de potada) la vivim des de ben petits. Però això passa entre Ciutat i part forana. N’hi ha molts que són “molt del seu poble”, n’hi ha que són “molt de ciutat” i llavors estam els que ens agrada anar per tot. Perquè tant a uns com a d’altres els hi costa sortir del seu redol, més enllà del poble del costat és “Mordor”. Evidentment com el poble o ciutat de cada un: No hi ha res! És tan mallorquí això!

Bromes a part. Per si encara queda qualcú sense saber qui és: L’home dels nassos té tants de nassos com dies té s’any i només se’l pot veure dia 31 de desembre a la façana de Cort. Animant així als nins i grans a anar a veure el que ara serà oficial Diada de Mallorca, després de 700 anys, ja era hora. Malgrat que és un tema discutible. Hi ha gent que pensa que hauria de ser el dia de Sant Antoni. Jo consider que és més sentida la festa de l’Estendard com a identitari mallorquí,  en primer motiu perquè és la festa civil més antiga d’Europa i representa el canvi de societat que hi va haver i ha arribat fins als nostres dies. Pot ser per això hauria de seguir sent popular, o no. Sincerament no ho sé, però a mi me seguirà encantant anar a veure la festa de l’Estendard a la plaça de Cort.

A la tertúlia li fan homenatge i festa. Els primers minuts del darrer dia de l’any, és a dir, passada mitja nit, gaudirem del que va ser la primera festa de “s’Homo des nassos”(m’agradaria més que estigués escrit l’Home dels nassos, però bé). Amb un local ple de nassos, gent amb nassos per arreu del cos i brou econòmic passarem una vetlada ben agradable on una mà innocent llevà el penúltim nas del ja famós home. Qualsevol excusa és bona per fer festa.

15822584_1838435529733730_7460797012968979857_n

El cafè teatre La Terúlia ha agafat el relleu al nostre estimat Pinzell. Els ciutadans feia uns anys ens haviem quedat desamparats sense bar… “cultureta-folkie” per posar-li un adjectiu identificatiu. I malgrat el Pinzell és i serà insubstituïble, la tertúlia ens ha donat un llum diferent però igual de tènue per a fer les vetlades llonguetes. Li haurem de dir a la protagonista de la nova serie de IB3, Mai neva a Ciutat. Perquè segur que tu també la votares. Als ciutadans ens va reblenir el coret. Amb en Pau Debon i anomenar el Pinzell tot d’una ens va tenir venuts.

Els més valents joves d’Orgull Llonguet volgueren començar l’any com toca. Feren una quedada a les 8 del matí per fer una camillada al Born per berenar de xocolata amb ensaïmada. El que ha començat amb una taula improvisada i una grapada de joves pot acabar en una altra nova tradició. No obstant s’ha de plantejar millor com ho fem per dur les camilles fins al lloc a aquelles hores sense haver ni ensumat el llit.

Deixareu la sabateta al balcó? Les faves en remull pels camells? L’aigua pels reis? No s’han de perdre aquestes tradicions! A on s’ha vist mai! Per cert, jo sempre anava a la Colcada dels Reis d’Orient, ara resulta que no colquen sinó que cavalquen i a més són macs (sí, així ho he vist escrit, macs).  O m’estic tornant vella o ja no és el que era!

Però no passeu pena, que si vos han duit carbó servirà pel fogueró!! com bé ha dit la meva companya i amiga Carme Nicolau, i és a que a Manacor, com a altres pobles, aquesta festa Sant Antoniera es duu a la sang.

Els Reis Mags ja han passat
i a més d’un han duit carbó
però el podran emprar
dia 16 a nes foguerons.

Ja s’acosta Sant Antoni
i és des temps ho ha sabut
es termòmetre ha caigut
per poder cremar el dimoni.

Sant Antoni és malaltia
mos provoca addicció
feim gloses amb alegria
i sobretot amb devoció.

Preparats? Escalfau les mans que estam a punt de pendre el foc!

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s