Sant Joan Pelut i les festes estivals

Com heu passat la nit i el dia de Sant Joan? De ben segur hi ha una gran varietat en les respostes. Des dels milers de mallorquins que van a Ciutadella, als que van a la platja, als fidels de la festa del Parc de la Mar, etc. Esper i desig que vos ho hàgiu passat d’allò més bé, però també desig encara més fort que no hàgiu deixada brutor a la platja o allà a on hàgiu anat. S’ha de saber fer festa i deixar-ho tot tal com ens agrada trobar-ho. Les platges no s’embruten totes soles!

Enguany he conegut una festa que, havia sentit anomenar, però mai havia anat a veure. És molt més conegut Sant Joan Pelós de Felanitx, que a més a més enguany l’han anomenada festa d’interès cultural. També hi tenim una altra versió a Sant Llorenç. Com a forana de la zona, potser algú em digui de tot per la comparació però, jo ho vaig veure com un Sant Antoni d’estiu. Ball ritual entre dimonis que es va repetint davant el portal de ca qui fa un donatiu. Acompanyat musicalment dels sonadors de la vila, violins, guitarrons, flautes i els Xeremiers del Puig de Sa font. És una festa senzilla, molt simple i mou moltíssima gent de totes les edats.

Mirau si és senzill i poc costós fer una festa, el que importa és que el poble la senti seva i no el cost que hi hagi darrere. És per això que hi ha festes que es perden o verbenes buides perquè la gent no la sent seva i tant és anar-hi a fer poble o no. I avui com a bona jornada de reflexió vos convid a pensar-hi. Per què els polítics no demanen a la gent quines festes volen? Per què el poble no organitza les festes? Si ens deixen comandar sí que va bé però si hi hem de fer feina… ja no ens agrada tant. Quins elements són necessaris per a què una festa funcioni? I ja que hi som (quina expressió tan nostrada i tan útil!) introduesc un altre tema sobre les festes d’estiu: Què en podem fer amb les festes tan i tan massificades? Paga la pena anar a una festa a on no t’hi pots moure? És necessari fer botellot amb barrals de 5 litres de pomada per a passar-s’ho bé? No, no som cap vella. Mai ho he entès. No val més beure’n dues o tres i donar els beneficis a la gent de la barra que sol ser local? Aquí també podríem xerrar d’alguns preus abusius, cert. Però quina solució hi veis? De ben segur que jo almenys a les festes que he provat anar i ha estat: una bogeria intentar aparcar, gent gata i pixant arreu de qualsevol racó sense miraments, una massificació de gent a on no passes gust d’estar d’empentes i peus banyats de suc… no em fa ganes anar. I sé, que la gent d’aquests pobles no els hi agrada que vengui tantíssima gent on finalment destrossa la festa. Però quin és el remei? Jo encara no l’he trobat i la pomada, la trobareu a la farmàcia.

Per unes festes d’estiu gratificants i unes platges netes!

Gin_llimonada_imatge

Salut!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s