“Gubbons” Un gipó actual.

IMG_5929

N’Angie, una artista ciutadana de 33 anys ha creat uns dissenys que de ben segur no deixaran a ningú indiferent, sobretot als folkies com nosaltres. Vaig contactar amb ella perquè em comentà una veïnada que havia vist una modista que havia reinventat/recuperat el gipó. Sorpresa amb la notícia, vaig recercar tot d’una la seva plana a les xarxes socials i ho vaig comprovar. Té uns models encisadors, frescs i actuals.

IMG_6226

N’Angie ha crescut entre agulles i rodets de fil, prefilant, tallant, dissenyant. Tenia la necessitat de reunir totes les seves curiositats artístiques en un sol projecte: Xicoia. No i encara això no ho és tot… esperau a llegir tot el que em va contar! 

Com se’t va ocórrer fer un gipó?

Sempre he trobat que és i ha estat una peça molt sensual i exquisita. Amb els seus botons i detalls, no me ve d’ara, sempre li he tengut una estima especial. La idea va sorgir fent un cafè amb una amiga mentre xerràvem de joies. A mi m’havien encomanat un gipó i va sorgir el tema de fer sa botonada i ja ens hi varem posar de valent amb la recerca d’informació. Així va néixer la col·lecció Gubbons.

I què et trobares cercant sobre vestimentes d’un temps?

Moltes contradites. Per la xarxa encara hi ha més mescladissa d’informació. A cada poble em deien la seva versió, per això vaig optar d’anar a la biblioteca a ampliar i sobretot em trobava fotos antigues i qualque patró. Així que vaig pensar: Qui fa gipons autèntics? I vaig contactar amb en Guillem Bernat de Sóller. Ell va ser qui em va dedicar temps a explicar tota l’evolució del gipó, els diferents models i eixures que hi va haver, colors, etc. I es que tot evoluciona i per això és necessari que hi hagi canvi. Vos voldria contar un secret que em va dir ell i em va encantar: «La història va canviant i pot ser tu qualque dia fas història».

I jo que ho crec! Sincerament, ja era hora que qualcú dedicàs un poquet del seu bon gust per a reviure tal peça tan nostra com és un gipó. N’estic súper encisada!

Perquè no els fas completament fidels a com eren a un temps?

Tan simple com que el temps ha canviat. La feinada i tots els detalls que duien els d’un temps faria encarir la peça i a més són detalls que molt poca gent sabria valorar.

Tens pensat fer altres peces tradicionals?

No, és al gipó al que tenc un amor incondicional.

La botonada la fan joiers?

Sí, Gubbons és un projecte global artístic on hi ha tots tipus de disciplines. Cada peça de la col·lecció fa un homenatge a una dona mallorquina: La riberenca, menestrala, senyora i pagesa.

Les etiquetes dels gipons les ha fetes na Mar Rayó. Inspirada en el cançoner del Para Ginard ha escrit uns poemes que acompanyen a la tela.

Els joiers Eduard Marín, Auba Pont, D-dues joies i Gararti s’han encarregat de cada una de les botonades inspirades en cada peça.

Els fotògrafs: Joan Sastre, Àngel Romaguera, Pablo Attfield i na Mar Aguera, han triat l’escenari que els inspirava cada gipó.

I ens queda poquet per treure a la llum el final de tot aquest projecte, que és un vídeo documental sobre el procés d’elaboració. Els encarregats d’aquesta darrera part recopilatòria són en Miguel Àngel Alfonso i na Sara Monje.

Deu ni do, vaja feinada guapa i plena de professionals.

Si en voleu veure el resultat, tot això serà exposat dia 17 d’octubre al pati de l’Estudi General Lul·lià de les 18,30h a les 20,30h, al carrer Sant Roc, 4 de la Ciutat de Palma.

Només per curiositat, vos anim a anar-hi, de debò, si visitau la seva pàgina a facebook quedareu bocabadats.

IMG_6218

No voleu anar vestits a l’ample? Que almanco sigui amb criteri i gust artístic! Les meves mil i una enhorabones Angie i a tot l’equip de Gubbons per revalorar amb molta cura una peça tan nostrada i femenina com és el gipó. IMG_6059

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s