Un insult als mallorquins

Si al rei en Jaume li haguessen pogut predir que, tanmateix, Mallorca es rendiria a Castella, segur que li hauria sabut greu. Ara, si li haguessen dit que farien homenatges a la seua persona i gesta fent gala i honor de la simbologia espanyola a mode de befa, potser ara mateix tornaria a la vida de l'ensurt.

Ahir vaig assistir al patètic circ que en Carlos Delgado munta cada any per setembre, quan es commemora el desembarc de les tropes d'en Jaume I a Mallorca a la costa del seu Municipi, a Santa Ponça. Aquest acte, que fins a l'any 2003 es tractava d'una commemoració condreta i fidel a la història real de Mallorca,  d'ençà que en Delgado és batle s'ha convertit en un insult als mallorquins i a la seua història.

El discurs plenament en castellà -a excepció dels mots folklòrics de rigor-, la presència de l'himne espanyol, i uns continguts que no hi toquen, han estat aquests darrers anys els ingredients d'aquesta commemoració.

Enguany, en Delgado no l'ha poguda fer més grossa; el convidat a fer de pregoner de les festes no ha estat altre que Álvaro Middelman… sí, el director  d'Air Berlin a Espanya i Portugal, un home que va pel món dient que el català no serveix per res i que el castellà és una llengua oprimida a Mallorca (sic!). Pot parèixer un acudit, però ahir aquest home va centrar el seu discurs en la crítica a aquells que utilitzen l'ecologisme amb finalitats polítiques (sic one more time)… perquè clar, el ferotge extermini del sentit d'aquesta festa no té res a veure amb interessos polítics.

Coneixent el tarannà que havia agafat aquest acte oficial i sabent que enguany hi assistiria aquest personatge, un grup de joves d'arreu de l'illa avergonyits de tot plegat varen decidir organitzar una siurellada per boicotejar aquest insult a la nostra història i dignitat nacional. I encara no sé si riure o plorar: allà ens trobàrem amb una presència policial desorbitada i amb la privació de l'accés (es tracta d'un indret a l'aire lliure) a gent susceptible de poder siular el batle i el seu particular pregoner, argumentant que s'intentava fer una manifestació no convocada oficialment.

Un dels manifestants ho va dir ben clar a un policia: no érem cap manifestació, sinó ciutadans que amb tot el dret del món volíem assistir a l'acte, aplaudir el que ens agradàs i siular tot allò que no, mentre el batle calvianer utilitzava les forces policials (d'una forma no gens ètica i hauríem de veure si legal o no…) per blindar els seus interessos polítics.

Vaja, si heu d'aplaudir els defensors d'Espanya, entrau, si heu de criticar-los, quedau a fora. Benvinguts a la democràcia de Carlos Delg

About madollucia

Som una jove balladora de ciutat. A aquesta plana escric una opinió molt personal sobre articles sobre les ballades, mostres i altres festes de la nostra cultura popular. Mostra totes les entrades de madollucia

11 responses to “Un insult als mallorquins

 • Siurell

  realment trist… però això és el que ens trobam sovint.

 • xiscoguari

  jo com a calvianer que sóc, això que contes no me sorpren gens.
  Abans sempre anava al desembarc, i a l’ofrenda floral a la creu, però el primer any que va ser batle hi vaig anar, i vaig dir una i oli, així que fins que no se’n vagi no hi aniré, per què per anar-me’n enrabiat, m’estim més entretenir-me per altres bandes.

 • Cultura amb futur

  A nen Delgado li agraden els balls de vestit de pages, el floklore estentissoi i de foto que tant agraga a aquesta ronya cronica que sou les agrupacions folkloriques. Fora tant de pagesum de postal.

 • Miquel fabioler

  Trob aquest darrer comentari de “pixat fora des test”, viu i deixa viure. Hi ha agrupacions que fan una feinada de recerca i dignificació de la cultura popular,… o ho intenten malgrat es boicot de s’ajuntament.
  A Calvià no volen ni veure gent vestida a l’ample… s’estimen + veure vestits de flamenca, ho dic xq ho visc des de Calvià.

 • xiscoguari

  miquel, hi ha gent que està en contra de les agrupacions, casi sempre es gent que no sap ballar gaire, i que mai els agafarien a una agrupació per fer mostres.
  A jo m’agrada la meva cultura, i estic encantat de poder-la “mostrar” a qui la vulgui veure.
  També convendria recordar, que si el ball és viu, és en part gràcies a les agrupacions i a la seva tasca durant el temps de la dictadura de mantenir el ball viu.
  Cagondell un poc de respecte! mem si s’olor d’estantis que sentia el del comentari era olor a tancat?

 • Siurell

  El que més m’agrada de les mostres és la riquesa que mostren en la indumentària, ja que com bé a dit en Miquel Flabioler hi ha gent que fa una bona recerca.
  Record un dia visitar la possessió d’Es Calderers i veure a una vitrina rebosillos amb bocinets de miralls. Si ara en féssim un així se cert que ens dirien de tot.

 • Qui t'ha vist...

  i no trobau que agrupacions com musica nostra (amb enPep toni Rubio que va de supernacionalista)no haurien de tocar tant per en Delgado i menjar tant de la seva ma???

 • xiscoguari

  no, jo no trob que sonin per en delgado, sonen per la gent que els va a veure i a ballar amb ells.

 • Hipòcrita

  He vist a més d’un xeremier súper “indepe” sonar i saludar molt amigablement a na Cirer en el seu temps…

 • xiscoguari

  resulta que si ets d’esquerres o xeremier no pots tenir amics de dretes? vaja un doi! jo som d’esquerres, i conec a gent de dretes, militants del partit popular que me cauen 100.000 vegades millor i que són molt més oberts que alguns que se que comparteixen gran part de les meves idees.

 • Vergonya cavallers, vergonya

  sí és ver, en pep toni Rubio vinclades reverencies a en Delgado per quatre pessetes a Calvià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: