Disfressa? No als rebosillos passats per ull!

Disfressa:

“f 1 1 ETNOG Conjunt de mitjans materials que hom empra per a modificar exteriorment la seva personalitat

2 DR PEN Mitjà emprat en la comissió d’un delicte per tal d’evitar d’ésser reconegut.”*

Fa estona que volia xerrar-ne del tema, de fet ja ho vaig esmentar a l’article sobre la Beata de la Vila. Ara han passat les festes des Vermar a Binissalem i ens trobam la mateixa problemàtica. Amb opinions de tot color sobre si és correcte o no dur el rebosillo passat per ull. Personalment no crec que la definició de disfressa hi entri la vestimenta que duien els nostres avantpassats. No obstant ens trobam disfresses de medieval, de vaquer, d’indi o de sevillana. Trobau que s’hauria de crear un model estàndard a seguir abans que es segueixi banalitzant a aquest ritme? El model d’ara, seria el mateix que el dels anys 50? Vos imaginau algú revisant als participants abans de sortir a qualque cercavila? (sí, ho he sentit comentar per plaça) Pens que ha de sorgir de la mateixa gent saber-se vestir bé a l’ampla. Hi ha festes, com les de Sóller, que fomenten el saber-se vestir amb vídeos explicatius penjats a la xarxa que em semblen molt bona iniciativa.

Per acabar, aquest article, que no així la polèmica, vos volia mostrar una foto familiar del padrí Ramon i sa tia Maria. Data de 1917.

2014-10-06 22.05.03

Quan l’he mostrada m’he trobat amb comentaris com: “La nina va vestida com sa padrina”, “les nines no es podien disfressar en aquella època”, “li han deixat roba per anar mudada”, etc. I tu, que sé cert tens més idea de vestimenta que jo, què en trobes d’aquests nins?

Què en pensau? Hem d’establir criteris per a una correcta manera de vestir a l’ampla? Hem de permetre els rebosillos passats per ull? Els mocadors de pirata? Quina solució hi veis?

Ah! Permeteu-me un consell, si encara teniu padrins, per favor aprofitau-los! Investigau les fotos antigues que vos trobeu i que vos ho contin tot!

Fins aviat amics!

*font diccionari.cat

Una resposta a «Disfressa? No als rebosillos passats per ull!»

  1. És interessant com la línia entre la modernitat i la tradició és tan prima.
    Fins a on podem actualitzar les tradicions sense que deixin de ser-ho?
    Hem de fer una divisió i fer una tradició tradicional i una de moderna?
    Qui no té un rebossillo i no té ocasió per dur-lo?

Deixa un comentari

Website Powered by WordPress.com.